Integracija u europski visokoobrazovni prostor kroz EU projekt EXPPAND (2018. – 2021.)

Share on facebook
Podijeli na Facebooku
Share on twitter
Podijeli na Twitteru
Share on linkedin
Podijeli na Linkedinu
Share on facebook
Podijeli na
Facebooku
Share on twitter
Podijeli na
Twitteru
Share on linkedin
Podijeli na
Linkedinu

(U Zagrebu, 30. rujna 2021.) –  Održana je završna konferencija projekta EXPPAND, pokrenutog 2018. godine od strane Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s partnerima – Hrvatskim liječničkim zborom, Stomatološkim fakultetom, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom, Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt  je u cijelosti financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.756.562,70 kn. 

Začetak cijele ideje počiva na činjenici da obrazovanje pridonosi razvoju pojedinaca, zapošljivosti tih pojedinca, a samim time čini temelj visoko razvijenih gospodarstava i država. Putem internacionalizacije visokog obrazovanja pojedine države želi se ujedno i postići njegova integracija u europski i svjetski visokoobrazovni prostor. U tom smislu internacionalizacija obrazovanja ima značajnu, stratešku ulogu te je i razlog zašto je projekt pokrenut u Hrvatskoj.

Kako doista postoji potreba za time ukazuju i podaci o malom broju studija na stranim jezicima u RH (12/1350) i prema podacima EUROSTAT-a za studente diplomskih studija u 2015. je mobilnost iznosila tek 0,5% dok je prosjek EU za 2015. iznosio 13,9%. Nacionalni cilj RH je postići najmanje 10% za odlaznu i 5% za dolaznu mobilnosti do 2025. Nadalje, sukladno Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije neophodno je razvijati nove obrazovne programe na engleskom. Uzimajući sve u obzir Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s partnerima, osmislio je, razvio, akreditirao i proveo dva nova programa na engleskom jeziku – izborni predmet Eksperimentalna farmakologija i patologija te ljetnu školu Klinička prehrana i dijetoterapija. U razvoju i provedbi programa sudjelovali su članovi projektnog tima s pet zagrebačkih fakulteta i renomirani vanjski stručnjaci čime se postigla vrhunska kvaliteta programa, nastavnog e-materijala, osigurane inovativne metode poučavanja te  razmjena znanja među stručnjacima.

Tijekom trogodišnjeg rada, i unatoč koronavirusnoj pandemiji, izborni predmet proveo se u 4 turnusa uz pomoć postojećeg sustava e-učenja i pritom obrazovao 155 studenata. Ljetna škola održana je uživo, online i u hibridnom formatu te je educirala i veći broj učenika nego predviđeno – čak 65 domaćih i međunarodnih studenata. Tijekom trajanja projekta uloženo je više od 150.000,00 kn u opremu korisnika i partnera programa kako bi se osigurala dugoročna provedba te održivost inovativnih i potrebitih programa poput izbornog predmeta i ljetne škole EXPPAND.

Prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr. med., FEBGH, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora i voditelj ljetne škole projekta EXPPAND potvrdio je kako su europska sredstva osigurala održivost, dugoročnu provedbu i razvoj vještina za studente Medicinskog fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta obzirom da je u razdoblju od 6. do 10. rujna 2021. godine održana već treća po redu ljetna škola EXPPAND iako su planirane samo dvije. Ujedno smatra kako će upravo ovakvi projekti pridonijeti razvoju inkubatora znanja na području medicine i nutricionizma u budućnosti.

Osim mobilnosti i osnaživanju studenata, cilj EU projekta EXPPAND je bio pridonijeti i osnaživanju znanja nastavnog i nenastavnog osoblja.  Tijekom projekta osigurana su putovanja u čak šest europskih prijestolnica s ciljem posjeta međunarodnim konferencijama, unaprjeđenja znanja engleskog jezika te razmjene znanja s međunarodnim predavačima.

Prof.dr.sc. Davor Ježek, voditelj projekta EXPPAND zaključio je kako su provedbom projekta EXPPAND ostvareni svi predviđeni ciljevi te se pridonijelo poboljšanju kvalitete obrazovanja na Medicinskom fakultetu (MF) kroz internacionalizaciju dvaju predmeta. Nadodao je kako je ulaganje kroz projekt EXPPAND pridonijelo većoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i “pametnom rastu” temeljenom na recentnim istraživanjima, inovacijama i na razvoju cjeloživotnih znanja te vještina.

Više informacija: http://exppand.eu

Ivana Šiprak
Glavna administratorica projekta EXPPAND
Ured za znanost
Sveučilište u Zagrebu
Medicinski fakultet
Šalata 3
10 000 Zagreb – HRV
Tel: 01 45 90 242
e-mail: ivana.siprak@mef.hr

Sara Cobal
administratorica ljetne škole projekta EXPPAND
Hrvatski liječnički zbor
Šubićeva 9
10 000 Zagreb – HRV
Tel: 01 469 33 00
e-mail: cobal.epode@hlz.hr

Pretplati se za više novosti

Unesite svoj mail kako biste primili najnovije informacije o EXPPANDU

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin